onsdag 19 januari 2011

2 meter famn till förfogande

"Ofta vill man inte visa att man mår dåligt för man är rädd att få en negativ stämpel på sig." Vissa är bättre, vissa är sämre på detta.
Så löd kvällens sista SMS till den jag minst vill ska må dåligt. Jag läste det i boken "Känn dig som ledare" skriven av författaren och entreprenören Lasse Norberg.
Den tar upp massor med tips om hur man lär känna sig själv och på så vis blir en bra ledare för både sig själv och andra. Man blir påmind om att man inte alltid mår så bra och hur man kan göra för att må bättre genom att ta vara på och hantera sin livsenergi så kreativt som möjligt. Den vägleder dig genom olika sätt att arbeta dig igenom olika livskriser och utveckla dig till en "hel" och inspirerande medmänniska.
Jag läste den två gånger direkt efter varandra. Första gången med företagsledar-ögon och andra gången som pappa, pojkvän, särbo och son.
Varför?
Jo, därför att!
Byter man ut ordet företag mot familj, kollegor mot nära o kära, föregångare mot mor o far och anställda mot barn så fungerar ledarskapet i princip på samma sätt. I stället för bra resultat i kronor och ören i första läsrundan så får man i andra läsrundan en harmonisk och trygg tillvaro. Vi kan alla kalla oss ledare på ett eller annat sätt. Det gäller bara att lära känna sig som en sån.
Det går kanske inte alltid att köra raka rör men ju rakare de är desto bättre. Alla behöver vi regler och rutiner, framför allt barnen. För dom gör inte alltid som man säger men gör oftast som man själv gör. Var ärlig och delge de som bör delges. Sanningen svider ibland. Men så länge man har "rent mjöl i påsen" behöver man inte inta försvarsställning eller komma med dåliga bortförklaringar.
Har man gjort fel (vilket vi alla gör dagligen) och man inte reder ut det själv. Ta vara på famnen som erbjuds. Om inte annat så i alla fall med hänsyn till den som erbjuder den, för det är ganska jobbigt att stå med armarna rakt ut för länge. Även de krokigaste vägarna har raksträckor, bara olika många och olika långa. Ta vara på dessa för att kunna slappna av och hitta andningshål i ditt livs rally. 
Och!
Man får visa när man mår dåligt, det är ett friskhetstecken.

Se glá ut // H

1 kommentar:

  1. Otroligt intressan inlägg. Den där boken ska man nog läsa och rekommendera.

    SvaraRadera